Ruim 450 jongeren geven vorm aan de toekomst van voedingstechnologie

Op vrijdag 9 februari 2024 verzamelden meer dan 450 middelbare scholieren van verschillende scholen in Regio Foodvalley zich voor de jaarlijkse Tech Day. Aangezien het thema van dit jaar in het teken stond van ‘Food of the Future’, werden de jongeren in de Basiliek in Veenendaal ondergedompeld in een wereld van technologie, IT en food. Na een enerverende ochtend voor de technici, ontwikkelaars en IT’ers van morgen, werd het publiek getrakteerd op een spectaculaire show met vuur- en laseracts. Een jury bestaande uit vertegenwoordigers van bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en de overheid selecteerde na zorgvuldige overweging de drie beste groepen. Na een korte presentatie van alle teams werd het winnende team, Team 21 van het CLV, bekroond met de Tech Day Trophy, medailles, een cheque voor een uitje naar entertainmentcentrum The Maxx.

Tech Day

Kunstmatige intelligentie, augmented & virtual reality, programmeren; deze en nog veel meer thema’s zijn aan bod gekomen tijdens de achtste editie van de Tech Day, onderdeel van Digital Days. Middelbare scholieren van diverse scholen uit Regio Foodvalley werden deze vrijdag in de Basiliek in Veenendaal met technologie, IT en food omgeven. Het thema van de dag was Food of the Future, waarbij voedselproductie en voedselconsumptie centraal stond. De toonaangevende fabrikant van machines voor het sorteren, verpakken en verwerken van eieren: Moba Group uit Barneveld leverde dit jaar een praktijkcasus waarover havo-, en vwoleerlingen zich tijdens de Tech Day hebben gebogen. De 32 groepen gingen vervolgens aan de slag met het opleveren van een concreet prototype. De jury bestaande uit afgevaardigden van bedrijfsleven, onderwijs en overheid boog zich vervolgens over deze prototypen. De jury bestond uit wethouder Marco Verloop van gemeente Veenendaal, Gerrit Valkenburg, secretaris ICT Valley, Thijs van Dijk van BTTR, Roger Verkade van HSO en Luco Reitsema en Ramon Dekker van Moba Group. Na een zorgvuldig beraad van de jury ging team 21 van het CLV ging er met de Tech Day Trophy en een cheque van entertainmentcentrum The Maxx vandoor.

Vmbo experience programma

Het vmbo dat deelnam met zo’n 200 leerlingen doorliep een experience programma in carrouselvorm waarbij zij elke 25 minuten kennismaakten met een andere vorm van IT, techniek of voedselproductie. Sander Klijsen, IT Consultant bij Info Support, verzorgde de workshop ‘A.I. & Food’: “Ik ben ontzettend onder de indruk van de creatieve ideeën en technologische inzichten van de jonge deelnemers. Het was indrukwekkend om te zien hoe zij ondanks wisselende ervaringen met A.I. toch concrete oplossingen wisten te ontwikkelen.” Na het doorlopen van de carrouselonderdelen was er een lunch voor alle leerlingen beschikbaar. Deze lunch bestond uit een vegetarische hamburger waarbij het broodje gemaakt was van ‘algenpoeder’ van het bedrijf Phycom, gezien algen zijn een van de meest schaalbare eiwitbronnen voor de toekomst. Na de lunch was tijd voor een spectaculaire vuur en lasershow, een quiz en de prijsuitreiking. De winnaar van de food en tech quiz kreeg eveneens de Tech Day Trophy en een cheque voor entertainmentcentrum The Maxx.

Met dank aan alle sponsoren

De hoofdsponsor van het beroepsoriënterende techniekevenement is Info Support. Lammert Vinke, Unit Manager Agriculture, Food & Retail bij Info Support: “Als een van de leidende IT-bedrijven in de regio, zien wij het sponsoren van Digital Days als een cruciale investering in de toekomst. Het is onze missie om jong talent te inspireren en te motiveren voor een carrière in technologie. Door praktijkervaring te bieden en hen te verbinden met experts, dragen we bij aan de ontwikkeling van de volgende generatie technologische vernieuwers.” Daarnaast wordt de Digital Days ondersteund door diverse andere partners zoals: HSO, S for Software, One4marketing, Gemeente Veenendaal, Knooppunt Techniek, ICT Valley, Regio Foodvalley, OnePlanet Reseach Center, DitisVeenendaal, Phycom en Moba Group.