Scholieren bedenken oplossing voor een energieneutraal Veenendaal

Ruim 250 talenten uit de regio kwamen afgelopen vrijdag 24 september samen tijdens de Tech Day in De Basiliek in Veenendaal om kennis op te doen over techniek en IT. Het thema dit jaar was ‘’Gezonde wereld & Energietransitie’’. Zo’n 150 vmbo-leerlingen en 110 havo/vwo-leerlingen uit Ede, Veenendaal en Wageningen hebben diverse masterclasses en opdrachten doorlopen. Van het verduurzamen van een motorfiets tot een VR-experience.

Tech Day

De havo- en vwo-leerlingen bogen zich in teamverband over hoe Veenendaal in 2050 energie neutraal moet worden. Het team dat volgens de jury het beste idee presenteerde nam de Tech Day Trophy 2021 in ontvangst. Dit waren de havo-/vwo-leerlingen van Het Streek uit Ede. Zij werden door de jury gekozen als winnaars met hun idee om een overkapping boven de snelweg te bouwen waarbij zonnepanelen meebewogen met de zon. Waarbij de schaduwkant nog voldoende daglicht doorlaat waardoor je op de snelweg ook geen verlichting nodig had. Zij mochten de Tech Day Trophy en bijbehorende prijs van evenementenlocatie The Maxx naar huis nemen. Ook vmbo-leerlingen konden een Tech Day Trophy winnen met door het best de opdrachten uit de energie carrousel te doorlopen. De felbegeerde vmbo Tech Day Trophy werd gewonnen door leerlingen van het Ichthus College uit Veenendaal.

Samenwerkingen en Regio Foodvalley

Diverse partijen uit de Regio Foodvalley werken samen om studenten enthousiast te maken over IT en de mogelijkheden van een carrière binnen deze branche. Tijdens de Tech Day zijn leerlingen door middel van masterclasses en experiences ondergedompeld in de veelzijdigheid van ICT en Digital. De Tech Day – onderdeel van Digital Days – is voor de vijfde maal georganiseerd door ICT Campus, tevens de facilitator van samenwerkingen tussen bedrijfsleven, overheid en onderwijs in de Regio Foodvalley. ‘’Het was weer een feest om meer dan 250 leerlingen enthousiast bezig te zien met IT en techniek en het vraagstuk energietransitie’’ aldus initiatiefnemer van de Tech Day en ICT- ondernemer Gerrit Valkenburg.

Jaarlijks terugkerend event

Het evenement is een succesvol jaarlijks terugkerend talent evenement voor jongeren van het voortgezet onderwijs in de regio. De Digital Days, waarvan Tech Day een onderdeel is, kent drie onderdelen; Tech Day, Hackathon en Game Battle. De volgende datum voor het ruim 30 uur durende event is reeds bekend, namelijk 18 en 19 februari 2022. Voor meer informatie over het event kijk op www.digital-days.nl.