Digital Days bindt IT-studenten aan regio Foodvalley

Ruim 200 aankomende IT-talenten uit de gemeentes Ede, Veenendaal en Wageningen kwamen vrijdag 8 en zaterdag 9 februari naar de Digital Days in de Basiliek in Veenendaal om aan de slag te gaan met de allernieuwste technieken in de wereld van IT. Het evenement, met het thema Experience the digital future, had als doel vo-studenten te enthousiasmeren om hun talenten in de toekomst in hun eigen regio in de praktijk te brengen in de IT.

Tijdens Digital Days sloegen regionale scholen, gemeentes en bedrijven de handen ineen om jongeren op een speelse wijze te informeren over wat er op IT-gebied mogelijk is in de regio Foodvalley en hen te binden aan deze regio. Een doel waar ICT Campus Foodvalley zich sterk voor maakt en waar de Digital Days perfect bij aansluit. Het tweedaagse evenement bestond uit een Game Battle, een Hackathon en een Tech Day.

Scholieren bedenken slimme weg

Na korte masterclasses over onderwerpen als Artifical Intelligence, Augmented Reality, Internet of Things en Business Intelligence mochten scholieren in groepjes aan de slag om een ‘tech-driven’ oplossing te bedenken voor twee maatschappelijke vraagstukken die spelen in Veenendaal. Het eerste vraagstuk ging over het veiliger maken van de gemeente voor fietsers. De andere uitdaging betrof hoe Winkelstad Veenendaal meer bezoekers kan aantrekken. Van alle creatieve oplossingen werden er vervolgens vier geselecteerd om op het podium aan de jury gepresenteerd te worden. De jury, bestaande uit directieleden van IT-bedrijven en het onderwijs en wethouder Marco Verloop als juryvoorzitter, beoordeelden de ideeën op relevantie, creativiteit en techniek. Uiteindelijk trok de groep met het idee voor een ‘Smart Road’ aan het langste eind. Met de toepassing van onder andere Big Data, Artificial Intelligence en led-strips leidt hun slimme weg het fietsverkeer in betere banen. Het winnende idee werd aansluitend tijdens de hackathon door studenten van de mbo- en hbo-opleiding IT uitgewerkt tot een prototype.

Vanaf 16.00 uur stroomde de Basiliek vol met een nieuw publiek. Bepakt met beeldschermen en andere devices gingen gamers 24 uur lang de strijd met elkaar aan tijdens de Info Support Game Battle. Jordy Peek ging er uiteindelijk met de hoofdprijs vandoor: een prachtige Playseat.

ICT Campus verbindt

Het ICT Campus Programma zorgt voor een goede kruisbestuiving tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid. ICT Campus richt zich vooral op een innovatief ICT-klimaat met crossovers binnen Food, Health en Tech. De afgelopen jaren zijn binnen dit programma gemeente, ICT-bedrijven en onderwijsinstellingen steeds intensiever gaan samenwerken. De partners zorgen er samen voor dat Veenendaal en omgeving dé ICT-banenmotor is met een optimaal vestigingsklimaat voor ICT-bedrijven en top ICT-onderwijs. ICT Campus streeft hiermee Veenendaal en omgeving in 2025 landelijk het ICT-centrum voor Food, Health en Tech te laten vormen.

Wethouder Marco Verloop zet zich al vanaf 2010 in om Veenendaal als ICT-centrum op de kaart te zetten. “Het is belangrijk jongeren op een plezierige en actieve manier al vroeg te enthousiasmeren voor een ICT-opleiding en een mogelijke mooie ICT-carrière. Ik ben dan ook erg trots op dit unieke event en vind de creativiteit van scholieren prachtig om te zien. Ook laat Digital Days zien dat de aanpak van ICT Campus werkt. Door ondernemers, kennisinstellingen en overheid samen te laten werken kan zoveel meer bereikt worden dan los van elkaar.”

Betere aansluiting onderwijs en bedrijfsleven

Een belangrijk onderdeel waar ICT Campus zich op richt is onderwijs. Bedrijven waarderen de frisse blik van jongeren en de nieuwe kijk op zaken binnen de organisatie. Ze zijn vaak erg goed op de hoogte van de nieuwste technieken en mogelijkheden. Precies waar de regio behoefte aan heeft: creatieve en toekomstbestendige professionals die de nieuwe uitgagingen op ICT-gebied begrijpen. Naast het enthousiasmeren van scholieren op jonge leeftijd voor IT, werkt ICT Campus aan hoogwaardige en innovatieve IT-opleidingen in de regio. Ook zet ICT Campus in op het beter op elkaar aan laten sluiten van mbo- en hbo-opleidingen én de aansluiting op de vraag van het bedrijfsleven.

Digital Days onderdeel van ICT Valley

Stichting ICT Valley is de drijvende kracht achter de vele ICT-bedrijven die aangehaakt zijn bij het ICT Campus Programma en tevens organisator van de Digital Days. In totaal vertegenwoordigt de stichting meer dan 120 bedrijven en organisaties uit regio Foodvalley. De stichting zorgt ervoor dat ICT-bedrijven in de regio onderling beter met elkaar samenwerken door het delen van hun kennis en ervaring. De stichting organiseert regelmatig informatieve bijeenkomsten en neemt actief deel aan de projecten van ICT Campus. Info Support was net als in de afgelopen jaren hoofdsponsor van het event. Daarnaast werkten diverse andere ICT Valley-leden en ICT Campus-partners mee aan de Digital Days, waaronder HSO, Hillstar, Rabobank, Christelijke Hogeschool Ede, ROCA12, Knooppunt Techniek en Regio Foodvalley.

Bron: www.dezakenmarkt.nl