Studenten bedenken apps en innovatie oplossingen tijdens de Bootcamp

Van 23 tot en met 25 maart vond de Bootcamp DigiLab 2022 op de Kenniscampus in Ede plaats. Vrijdagmiddag werd het event afgesloten met een bruisende finale in de ontvangsthal van Aeres vmbo. Tijdens dit initiatief zetten 125 mbo- en hbo-studenten de resultaten van de Hackathon die op 25 februari plaatsvond om naar prototypes, praktische businessplannen en marketingstrategieën. De studenten werkten in gemixte teams, onder leiding van docenten en experts uit het bedrijfsleven, aan vraagstukken over vertical farming van de startup FarmVent. Team 17 nam de 1e prijs in ontvangst. Zij bedachten een innovatieve toegankelijke app, welke gekoppeld is aan diverse meet- en fotosensoren, waardoor data van de planten altijd en overal inzichtelijk zijn, zodat er tijdig op geacteerd kan worden. In het online dashboard zijn uitlegvideo’s beschikbaar, die gebruikers informeren hoe ze optimaal de planten kunnen monitoren, verzorgen, oogsten en hoe er bijvoorbeeld nieuwe planten besteld kunnen worden.

Hoe halen we ons eten dichterbij?

Hoe zorgen we er samen voor dat wij met z’n allen gezond en duurzaam leven? Hier is onder andere kennis, bewustwording en innovatie voor nodig. Innovatievraagstukken vragen om data-analyse en creatieve oplossingen. Tijdens de Bootcamp DigiLab 2022 gingen de studenten met vragen over korte lokale voedselketens aan de slag. Hoe halen we ons eten dichterbij? En kunnen we hiervoor vertical farming inzetten? Nu heeft een maaltijd soms 30 duizend kilometer afgelegd voor er een hap van wordt genomen. Denk aan rijst uit Thailand. Korte ketens maken verduurzaming van de landbouw beter mogelijk, omdat kringlopen eenvoudiger lokaal dan internationaal zijn te sluiten. De studenten bedachten tijdens de Bootcamp DigiLab 2022 samen innovatieve oplossingen en prototypes, zoals bijvoorbeeld een app of een website. De plannen werden vrijdagmiddag gepitcht voor een jury bestaande uit vertegenwoordigers van het onderwijs, bedrijfsleven en overheid. Patrick van der Pijl, directeur Aeres mbo & vmbo en voorzitter van de jury: “De studenten van team 17 zijn terechte winnaars! Ze hebben goed gekeken naar de opdracht en de klant in dit proces. En niet geheel onbelangrijk, de ‘fun factor’ was zichtbaar aanwezig.”

Verrassende en praktische opbrengsten

Het thema van de Bootcamp DigiLab 2022 is ‘Een gezonde en duurzame wereld’. Het jonge bedrijf FarmVent van Nikolaos Alfieris is gespecialiseerd in vertical farming. FarmVent is een start-up en heeft een kleine kas ontwikkeld in de vorm van een vitrine met drie etages. Met deze ‘minikwekerij’ kunnen bijvoorbeeld restaurants zelf op een duurzame manier kruiden kweken. Het bedrijf formuleerde diverse opdrachten voor de studenten. Nikolaos: “De Hackathon en de Bootcamp DigiLab 2022 hebben mij in alle opzichten verrast! De studenten werkten serieus aan de opdrachten en begrepen waar FarmVent behoefte aan heeft. Ook bedachten zij veel nieuwe ideeën. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om foto’s van de planten tijdens de groei te maken. Zo kun je aan de gebruikers aangeven wanneer de plant geoogst kan worden. En integratie van uitlegvideo’s in het dashboard. Nu aan ons de taak om deze mooie ideeën verder uit te werken en te borgen in onze organisatie.”

Over de Bootcamp DigiLab 2022 en partners

Voor de Bootcamp DigiLab 2022 bracht het DigiLab verschillende partijen met elkaar in verbinding en ontwikkelden ze samen mooie en uitdagende opdrachten voor de deelnemende studenten. Het initiatief past binnen de ambities van ICT Campus. De deelnemende studenten volgen een mbo- of hbo-opleiding ICT, Bedrijfskunde of Toegepaste Biologie aan het Technova College, Aeres of de CHE. Samen met alle partners zorgen we ervoor dat het onderwijs aan blijft sluiten op vragen van de toekomst en stimuleren we dat er meer jongeren kiezen voor een ICT-opleiding.