Studenten bedenken tijdens Hackathon oplossingen voor een duurzaam voedselsysteem 

Vol trots namen studenten Dinand Stok, Li Min Xiu, Stijn van Doorn, Michel van Heusden en Esmeé van Leeuwen vrijdag 24 februari hun prijs in ontvangst. Zij bedachten de winnende oplossing, voor het bedrijf De KaasBaas van Sylvester van Ledden voor de Hackathon. De Hackathon is onderdeel van de Digital Days, een initiatief waarin IT-bedrijven en onderwijsinstellingen samen optrekken. Aan de Hackathon deden maar liefst 80 studenten uit de regio Foodvalley mee. De deelnemers bogen zich in 13 gemixte teams, onder leiding van docenten en experts uit het bedrijfsleven, over IT-vraagstukken rondom het thema ‘Een duurzaam voedselsysteem’.  

Duurzaam en eerlijk produceren 
De vraagstukken waren afkomstig van de drie lokale bedrijven: De Pantry, KaasBaas en Mprise Agriware. Hoe zorgen we er samen voor dat wij met z’n allen duurzaam en eerlijk voedsel produceren? Hier is onder andere kennis, bewustwording en innovatie voor nodig. Innovatievraagstukken vragen om data-analyse en creatieve oplossingen. Tijdens de Hackathon werkten de deelnemers aan vragen over het inzichtelijk maken van data, zoals voorraadbeheer, verkoopcijfers en productiekwaliteit. De studenten analyseerden data en bedachten samen innovatieve oplossingen en prototypes, zoals bijvoorbeeld een app of een website. De plannen werden aan het eind van de dag gepitcht voor een jury die bestaat uit vertegenwoordigers van het onderwijs en het bedrijfsleven. Opdrachtgevers zijn enthousiast. Lukas Lagerweij, oprichter van De Pantry: “Ik vind het ontzettend mooi dat studenten worden betrokken bij concrete vraagstukken uit het bedrijfsleven, dit zijn de momenten dat ze écht gaan toepassen wat ze geleerd hebben.” Cor Verdouw, Innovation Manager bij Mprise Agriware: “Een goede verbinding met het onderwijs vinden wij belangrijk. Met de oplossingen van de Hackathon kunnen we verder. Er zaten goede en innovatieve ideeën tussen!”  
 
Over de Digital Days en partners 
Digital Days is hét IT & New tech event voor jongeren in de regio Foodvalley. Het event bestaat uit drie onderdelen; Tech Day, Hackathon en Game Battle. De Digital Days is een initiatief waarin IT-bedrijven, onderwijsinstellingen en regionale overheid samen optrekken. Info Support is hoofdsponsor van dit event. Voor de Hackathon bracht het DigiLab verschillende partijen met elkaar in verbinding en ontwikkelden ze samen mooie en uitdagende opdrachten voor de deelnemende studenten. De organisatie van de Hackathon ligt in handen van Knooppunt Techniek en ICT Campus is partner van dit initiatief. De deelnemende studenten volgen een opleiding ICT of Toegepaste Biologie aan het Technova College of Aeres. Samen met alle partners zorgen we ervoor dat het onderwijs aan blijft sluiten op vragen van de toekomst en stimuleren we dat er meer jongeren kiezen voor een ICT-opleiding.