Hackathon biedt studenten innovatieve vraagstukken (deel 3)

In deel 3 van deze serie lichten we een opdracht toe van Aeres en twee opdrachten van boerderij het Witte Water. Studenten mogen voor Aeres aan  de slag met de Feed Calculator van Aeres voor de optimalisatie van voersamenstelling om (stikstof) uitstoot te verminderen. Het Witte Water heeft een tweetal interessante vraagstukken over meelwormen en in welke mate data hun groei kan voorspellen en in hoeverre de levenscyclus hier op van invloed is.

‘Feed Calculator’ verder optimaliseren

De juiste samenstelling van veevoer is een onderwerp dat steeds belangrijker wordt. Momenteel speelt de stikstof-problematiek een grote rol en hoewel voeding de stikstofuitstoot kan verminderen, willen boeren vooral het juiste voedsel aan hun vee geven. In de afgelopen maanden hebben studenten van de CHE daarom gewerkt aan de opzet van de Feed Calculator. Dit is een tool die in het Aeres-onderwijs gebruikt wordt om studenten te leren hoe veevoer wordt samengesteld voor diverse soorten vee. Het Aeres Training Centre International vraagt studenten tijdens de Hackathon het eerste prototype verder te ontwikkelen. De uitdaging is om vanuit bestaande data die in Excel staat een werkende app te bouwen die eenvoudig te bedienen is. Het uiteindelijke doel is de optimalisatie van de voersamenstelling om (stikstof) uitstoot te verminderen.

Exponentiële groei en bijbehorende kameratmosfeer voorspellen

Boerderij het Witte Water is onlangs, naast biologische groenten, varkensvlees en kippen ook meelwormen gaan kweken. Dit past perfect bij de ambities voor productie van nieuwe eiwitten in de eiwittransitie. De meelwormen krijgen momenteel wortelen te eten als vochtbron. Tijdens de groei kan aan de luchtvochtigheid afgelezen worden of de meelwormen voldoende vocht (wortelen) binnenkrijgen. De hoeveelheid wortelen dat gevoerd wordt kan dan bijgesteld worden. Daarnaast is het van belang dat ook het koelingssysteem proactief leert te koelen. Het Witte Water vraagt studenten dan ook te onderzoeken of data-analyse ingezet kan worden om de exponentiële groei van meelwormen bij kamertemperatuur te kunnen voorspellen. En hoe kunnen vervolgens de koelmotoren aangestuurd worden op basis van deze prognose?

Natuurlijke levenscyclus in data terugvinden

Dieren hebben in de natuur vaak een natuurlijk ritme, zo ook de meelwormen. Het Witte Water heeft daarom nog een uitdagende vraag voor studenten, namelijk of de natuurlijke levenscyclus van meelwormen afgeleid kan worden van productie- en omgevingsdata. Is er bijvoorbeeld een verband te leggen tussen het natuurlijke ritme van de meelwormen en hun groeisnelheid? Interessant om te weten is dan ook welke variabelen vooral invloed hebben op die cyclus. En hoe verschilt de groei bijvoorbeeld gedurende het jaar en waar ligt dit dan (mogelijk) aan? Aan studenten de uitdaging dit met data-analyse inzichtelijk te maken.

Ultieme samenwerking

De Digital Days wordt georganiseerd door ICT Valley samen met ICT Campus-partners. De Hackathon is een ultiem voorbeeld van een optimale samenwerking tussen onderwijs en het bedrijfsleven in de regio. Zo doen er 167 mbo- en hbo-studenten vanuit de CHE, HAN, Technova, Rijnijssel College en Aeres mbo Ede mee. Zij werken aan 9 vraagstukken die een bijdrage leveren aan een gezonde leefomgeving en aangedragen zijn door 7 bedrijven uit de regio. Daarnaast zetten in totaal maar liefst 14 bedrijven uit de regio zich in, niet alleen voor de opdrachten maar ook door het leveren van experts en het bieden van begeleiding. Ook meer dan 20 docenten werken mee aan de Hackathon als coach of begeleider. Een event om trots op te zijn!

Bekijk meer informatie over de Digital Days: www.digital-days.nl

Lees deel 1 in deze serie, met opdrachten van Mprise en Info Support.
Lees deel 2 in deze serie, met opdrachten van IoT Solutions Partners.