Leerlingen strijden voor ‘Tech Day Trophy’ met thema Energietransitie

Maandag 13 juni was de Basiliek in Veenendaal het strijdtoneel voor leerlingen uit het voorgezet onderwijs uit de Regio Foodvalley. Tijdens de Tech Day, onderdeel van Digital Days, gingen de leerlingen aan de slag met de energietransitie. De leerlingen van het VMBO van diverse scholen doorliepen in teamverband ‘energiecarrousels’. Er werd enthousiast meegedaan aan de energiequiz, want de drie leerlingen die de meeste vragen goed hadden én deze het snelst hadden beantwoord werden beloond met bioscoopbonnen. De school voor voortgezet onderwijs ‘Het Streek’ uit Ede ging er uiteindelijk met de felbegeerde Tech Day Trophy vandoor. De dag werd afgesloten met een ‘energie-rap’ door Dani Apeldoorn die voor de nodige energie onder de jongeren zorgde.

Tech Day 2022

Tijdens de Tech Day met het thema energietransitie werd tijdens de uitdagende energiecaroussels een beroep gedaan op het creatieve vermogen van de leerlingen. De energiecarrousels varieerden van VR-experience, het verduurzamen van een crossmotor tot het bouwen van je eigen elektromotor. Evert van Laar, Ichthus College, begeleidt de leerlingen tijdens de carrousel om een eigen elektromotor te bouwen. De leerlingen zijn zichtbaar geboeid om binnen de beschikbare tijd een werkende motor op te leveren. ‘’Je hoopt de leerlingen op deze manier toch weer iets wijzer te maken op gebied van energietransitie. De leerlingen zijn onderdeel van de oplossing’’ aldus van Laar. Hoofdsponsor Info Support en partner HSO waren ook aanwezig met energie-experts en vertelden over hun aandeel en expertise binnen dit belangrijke en actuele thema. Zij werden vertegenwoordigd door Nick Nieuwenhuis, Cloud Consultant bij HSO en Han Rademaker, Business Unit Manager bij Info Support. Henk-Jan Brommer, Academy manager van HSO vertelt: “Als sponsor van het eerste uur is HSO ook bij de 2022 editie van de Tech Day aanwezig met een expert op het gebied van de ‘Moderne Werkplek’. We hopen hiermee jonge mensen te inspireren om in de techniek aan het werk te gaan en willen op deze manier bijdragen aan een betere wereld voor iedereen”.

Samenwerkingen en de drie O’s

De Tech Day, onderdeel van IT en new tech evenement Digital Days wordt mogelijk gemaakt door een nauwe samenwerking en onderstreping van de noodzaak door de zogenoemde drie O’s van onderwijs, overheid en ondernemers in de Regio Foodvalley. De partijen werken samen om studenten enthousiast te maken over de IT en de mogelijkheden van een carrière binnen deze branche. Secretaris van ICT Valley en IT-ondernemer, Gerrit Valkenburg: ‘’Mooi om de jeugd zo bezig te zien met zo’n belangrijk thema als de energietransitie. Deze kennis nemen ze ook weer mee in hun verdere loopbaan’’.

Jaarlijks terugkerend event

Het evenement is een succesvol jaarlijks terugkerend talent evenement voor jongeren van het voortgezet onderwijs in de regio. De Digital Days, waarvan Tech Day een onderdeel is, kent drie onderdelen; Tech Day, Hackathon en Game Battle. ‘’De Tech Day wordt dit jaar voor de zesde maal op rij gehouden’’ vertelt projectmanager Rineke Sloetjes enthousiast. ‘’We zijn altijd op zoek naar creatieve manieren om jongeren het nut van belangrijke en uitdagende thema’s in de techniek over te brengen. Het doel is daarbij altijd om ze enthousiast te maken  voor een leuke opleiding en carrière in de techniek in de Regio Foodvalley’’. De volgende datum voor het ruim 30 uur durende event is al bekend en wordt gehouden op 10 en 11 februari 2023. Kijk voor een impressie van de dag inclusief aftermovie en foto’s hier.